„Itt vagyok és élek…”

Október 15-e neves nap nemzetünk és a magyar nemzetiszocialisták emlékezetében, hiszen a nemzet élni akarása és szembehelyezkedése az igazságtalansággal és árulással a legfényesebben nyilvánult meg a hungarista hatalomátvételben. Egyszerre emlékezünk elődeink merész és példamutató helytállására, és Horthy Miklós árulására. Honlapunk fennállása óta számos cikket leközöltünk már, amelyek a mai naphoz kapcsolódó eseményeket dolgozzák fel különböző szempontokból. Ebben a cikkben összeszedtük azokat az írásainkat, amelyek a témával foglalkoznak. Minden cikk más szemszögből közelíti meg a 77 éve történt, hazánk történelmében mindenképp fordulópontnak számító eseményeket.

  • A hatalomátvétel erkölcsi alapjai:

Először is fontos tisztáznunk, hogy a hatalomátvétel legitim volt, Szálasi Ferenc és kormánya pedig jogfolytonos. Ezt mutatja be nekünk részletekbe menően Csontos Szigfrid a Hungarizmus és jogfolytonosság c. írásában:

  • Az árulót az ellenség is megveti

Nem mehetünk el szó nélkül Horthy tette mellett sem, aki azzal, hogy megpróbálta elárulni szövetségeseinket és azon vörös rém oldalára állni, amely ellen ’19-ben még ő maga hirdetett harcot, arcul köpve önmagát és korábbi érdemeit elhalványítva.

  • Amit nem tanítanak az iskolában

Mindképp itt kell állni a nem rég elhunyt Dobszay Károly cikkének is, aki epilógusában nagyon pontosan világít rá a ’44 október 15-i és azt követő események számos nem ismert aspektusára és rántja le a leplet sok hazugságról:

  • A remény napja

Végül pedig álljon itt két évvel ezelőtti megemlékező cikksorozatunk, melyben szerkesztőink és egykori paxosok fejtik ki pár gondolatban, hogy számukra mit jelent 1944 október 15-e:

Elődeink példája mindig előttünk lesz, amíg élünk teszünk róla, hogy igazságuk ne merüljön feledésbe. Kérjük Istent, hogy adjon nekünk erőt, hogy ha kell mi is megtudjuk tenni, amit az egykori hungaristáknak volt bátorságuk!

Zöldinges.net. – Bognár Albert

Korábbi cikkek